Singapore-Kuala Lumpur via Johore Bahru. Tip. Het is vaak goedkoper om je auto in Johore Bahru te huren.

Komend vanuit Singapore neem je de 1e causeway indien je in Johor Bahru nog wat wilt kijken of shoppen. Johore heeft een paar mooie paleizen en moskee’s, maar die kom je onderweg wel meer tegen. In verband met drukte kost deze overgang vaak uren, vooral op Public Holidays.  Indien je direkt doorgaat naar Kuala Lumpur is de 2e causeway een betere overgang die om Johore Bahru heen gaat en direct aansluiting geeft op de North-South Highway . Er zijn onderweg goede stop– en tank plaatsen. Aan de grens kan geen geld gewisseld worden.

Johore Bahru-Melaka. Iedere rechtgeaarde Nederlander die Maleisië bezoekt moet natuurlijk in Melaka geweest zijn om te zien wat onze voorouders daar uitgespookt hebben. De hele route is highway met links en rechts rubber– en oliepalm plantages. Palmolie is en heel belangrijk exportprodukt van Maleisië. In Melaka zijn

volop hotels maar een leuke tip is Hotel Puri in het centrum. ( enquiries@hotelpuri.com ) of hotel Mimosa. Behalve de bezienswaardigheden als het Stadhuys en de St.Pauls,s kerk is een bezoek aan museum Sentosa zeer de moeite waard. Daarnaast moet je eens naar al die geveltjes op de 2e verdieping kijken als je door Jonkerstreet wandelt. TIP. In de Makota shopping mall van Melaka kan  geld gewisseld worden.

Melaka– Kuala Lumpur. De hele route gaat over de North-South Highway. Bij het verlaten van Melaka zijn langs de weg de typische Minakabou koetsen te bezichtigen, vlak naast het Orang Asli museum. Er zijn onderweg voldoende stop– en tankplaatsen, waar soms ook gepinned kan worden. Vlak voorbij Seremban ligt de afslag naar het nieuwe internationale vliegveld KLIA. Kom je vanaf het vliegveld dan moet je dus hier de keuze maken voor richting Kuala Lumpur of Melaka (richting Johore Bahru). TIP. Ben je in de buurt van Kuala Lumpur, maar wil je de stad vermijden en direkt doorgaan, kies dan Ipoh voor de route naar het Noorden en Kuantan voor de route naar het Oosten

Kuala Lumpur-Cameron Highlands. Neem vanuit Kuala Lumpur de highway naar Ipoh, en verlaat deze bij Tapah. TIP. Vlak voor de afslag Tapah is een goed

wegrestaurant en een tankstation. Richting Tapah is na het verlaten van de tolweg rechtsaf. Er kan in Tapah eventueel overnacht worden, maar de lokatie stelt niet veel voor. Na de tol links af gaat het richting Cameron Highlands met de plaatsjes Ringlet, Tanah Rata en Brinchang. De rit is stijl bergop en duurt ruim twee uur. Tip. Indien je last hebt van wagenziekte moet je bij Tapah je pillen nemen. Tanah Rata is het gezelligst. Een goed hotel maar niet goedkoop is Heritage, tel. 05-4913888. Ga s,middags lunchen bij Restauran Jasmin (lekker biertje? Zal de eigenaar mr.Foon je vragen) in het begin van Tanah Rata en neem s,avonds als diner de fameuze steamboot. Mooiste excursie is een trip naar de Boh thee plantage of een jungle walk, waarvan goede route kaarten verkrijgbaar zijn. Volgend jaar is eer een nieuwe weg van Ipoh naar de Cameron Higlands klaar.

 

Cameron Highlands–Ipoh- Penang. Neem bij Tapah de highway tot afslag Gopeng.Vervolgens de oude weg richting Ipoh tot afslag Batu Gaja. Hier links naar Kellie,s Castle, een ruine van een kasteel dat nooit afgebouwd is. Vervolgens terug richting Ipoh (oude weg volgen) voor een bezoek aan de grot tempels, die liggen rechts voordat je Ipoh binnenkomt. Van Ipoh weer de highway richting Penang tot afslag Kangsar. Hier staat de mooiste moskee van Maleisië. Indien je vanuit hier naar de Oostkust wilt, dan richting Gerik volgen (dit staat aangegeven net voordat je in Kangsar aankomt.) Voor Penang weer de highway nemen.

Text Box: R
E
T
O
U
R

K
A
A
R
T  

R
E
T
O
U
R

K
A
A
R
T  

R
E
T
O
U
R

K
A
A
R
T

R
E
T
O
U
R

K
A
A
R
T

R
E
T
O
U
R

K
A
A
R
T

R
E
T
O
U
R

K
A
A
R
T

Penang-Gerik-Banding-Kota Bahru. Een lange trip om in een dag te doen. Er kan b.v een stop en overnachting gemaakt worden in Banding resort (tel. 05-7921791, matige kwaliteit maar het is de enige) op een schiereiland in het meer van Temengur, een km of 30 voorbij Gerik. Vanuit het resort worden boottochten gemaakt naar nederzettingen van Orang Asli aan de randen van het meer. Ook zijn hier gidsen beschikbaar indien je probeert olifanten te zien. (Er zitten er zo,n 250) De tocht naar Kota Bahru is het mooist vroeg in de ochtend. Vergeet hier niet de grote markt te bezoeken. S,Avonds is hier tevens een grote eetmarkt.

Kota Bahru-Kuala Terengganu-Marang. Vanaf Kota Bahru naar het zuiden liggen langs de kust de eilanden Perhentian Kecil, Perhentian Besar, pulau Lang Tengha, Redang, Pulau Kapas, Tengol , Tioman en nog een hele rits onbekende eilandjes. Vanaf diverse plaatsen kan een overtocht georganiseerd worden. Alleen Pulau Kapas (t.o. Marang) is geschikt voor dagtochten om te snorkelen en te duiken omdat het vlak voor de kust ligt. Tegenover het eiland liggen de onvolprezen bungalows van de samensteller van deze rond trip (Pantai Ru) waar je kunt genieten  van een onbedorven strand en een excellente keuken. Je kunt er ook nog je eigen batik wikkelrok of tafelkleed maken.

Marang-Cherating-Kuantan. Is goed in een dag te doen, maar Cherating heeft een aantal leuke resortjes en hotels aan het strand om een nacht te blijven. Kuantan is een vrij grote stad met shopping malls etc. Vanuit Kuantan kan een dagtocht gemaakt worden naar Tasik Chini, het meer met de lotusbloemen (belangrijkste bloeiperiode in augustus-september). Er ligt daar ook een klein resort maar vermoedelijk is dat in 2001 gesloten omdat er verbouwd gaat worden. Voor Tasik Chini volg de weg naar Segamat-Seremban. De route naar het meer staat aangegeven en loopt door een palm plantage. Kuantan is ook de plaats waar je kiest voor de route zuid (Tioman-Rompin– Mersing-Johor Bahrur-Singapore) of west (Taman Negara-Kuala Lumpur.) Suisse Garden Hotel bij Kuantan is good value for money.

Kuantan-Temerloh-Tembeling. Dit is de route naar Taman Negara, het grootste natuurpark van West Maleisië. Kan in de zomer behoorlijk druk zijn. Vanuit Tembeling gaat het met de boot naar het park. De middag boot vertrekt tussen twee en drie, de ochtendboot tussen 9 en 10. De duur van het verblijf in Taman Negara hangt af van de aktiviteiten die je wilt ondernemen. Nusa Camp is een aanrader, iets langer varen  met de boot maar midden in de jungle en gezellig management.

Tembeling-Temerlo-Kuala Lumpur Vlak nadat de Highway begint zijn er afslagen naar Bukit Tinggi (met een botanische tuin, een japanse tuin, een golf resort en een replica van een French village), naar Frasers hill (richting Bentung) en naar de Genting Highlands. Frasers hill had een 1 richting route met om het uur verkeer naar boven of naar beneden. Inmiddels is er een nieuwe afdaling bijgekomen. Ga je niet meer Kuala Lumpur in, maar direkt naar het internationale vliegveld, dan richting Johore Bahru aanhouden. In Kuala Lumpur is het leuk stappen op Bukit Bintang en je mag natuurlijk China Town niet vergeten.

Boh thee plantage

Twin Towers

Stadhuys plein

Kellie,s Castle

Abu Bakar Museum